Eén op de vier vrouwen krijgt er last van tijdens de zwangerschap:
Een onbedwingbare drang om je benen te bewegen. Ze lijken, vooral ’s avonds een eigen leven te leiden.
Medicatie tegen de zogenaamde Restless Legs mag je niet innemen, maar hoe dan deze vervelende kwaal tegen te gaan?
Oorzaak
Hoe zwangeren aan rusteloze benen (en soms armen) komen, is niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt aan ijzergebrek, een laag gehalte aan foliumzuur, maar ook slaaptekort en zenuwbeklemmingen in het lichaam zouden een rol spelen. Uiteindelijk komt het erop neer dat het de slechte doorbloeding in de benen is waardoor rusteloze benen opspelen.
Rusteloze benen worden erger bij een slechte nachtrust, en van rusteloze benen ga je slechter slapen. Een gemeen vicieus cirkeltje dus!
Probeer dat te voorkomen of doorbreken met een goed slaapritme, in een fijne slaapomgeving. Geen telefoon of tablet voor je gaat slapen, en leg die ook niet op je nachtkastje of op je kussen. Loop er dan maar naartoe als je benen opspelen, kun je het nuttige met het onaangename samenbrengen. Kijk niet te lang tv voordat je gaat slapen, de beelden zullen anders een spelletje met je onderbewustzijn gaan spelen. Geen caffeïne, maar ook geen cacao of thee.
Beweging
Kenmerkend voor rusteloze benen (RBS) is dat de symptomen afnemen bij beweging. Klinkt ook wel logisch, als de slechte doorbloeding voor je klachten zorgt. Zorg dus voor voldoende matige beweging gedurende de dag. Als je zit, wiebel dan wat met je tenen. Strek je benen voor je uit of draai rondjes met je tenen. Zorg dat je je hele been zo in beweging krijgt. Natuurlijk werkt dit ook prima als je staat. Stretch jezelf niet in de kramp, onthoud dat je ook daar nu wat gevoeliger voor bent.
En doe wat extra yoga oefeningen voordat je je bed in duikt.
De volgende oefeningen kunnen je o.a. helpen bij je rusteloze benen: Fietsen, Kathouding, Brug, Luie kaars houding.
Fietsen
Als je er overdag niet aan toe bent gekomen, fiets dan in een heel relaxt tempo op je luchtfiets, liggend op je matje of op bed. Een paar minuten is genoeg om je doorbloeding op gang te helpen.
Brug
Op je rug liggen, onderrug tegen de grond houden. armen en schouders ontspannen laten liggen. Inademen zet af met de voeten, voel de kracht in de benen en breng het bekken omhoog.
Uitademen de rug weer van boven naar beneden afrollen in een langzaam tempo. Ontspan. Doe dit 3 maal en houdt dan het bekken hoog en adem ruim door naar de buik en flanken.
De luie kaars
Dat klinkt toch niet verkeerd, als voorbereiding op een goede nachtrust?
De luie of gebroken kaars werkt heerlijk ontspannend, helpt de doorbloeding en bevordert de afvoer van afvalstoffen.
Zorg voor een kussentje en een muur:
Je begint zittend op een kussen, met je zij tegen de muur. Ga dan via je zij op je rug liggen en strek je benen uit tegen de muur aan. Je billen worden nu ondersteund door het kussen.
Mooi moment om even je aandacht naar binnen, naar je buik, te brengen en zo te ontspannen.
Je benen even omhoog brengen kan natuurlijk ook met hulp van de yogabal of op de bank.
Bekijk ook: 7 zwangerschapsyoga oefeningen
Van warm naar koud en terug
Zorg dat je benen warm blijven. Een pyjamabroek in bed, of een warme douche. Een lekker warm bad helpt sowieso ontspannend natuurlijk.
Maar ook koude helpt. Verkoeling gaat de kriebels tegen. Dus wissel de warme met de koude kraan af om de doorbloeding te stimuleren. Óf smeer je benen in met een verkoelende gel of zalf.
Voeding
Vaak wordt er naar een ijzertekort gewezen als boosdoener, zorg dus dat je dit in de gaten houdt. Magnesiumtabletten willen dan wel helpen, magnesium werkt spierontspannend.
Ben je niet van de pillen, dan vind je magnesium in onder andere zalm, noten, granen, chiazaad en groene groenten (spinazie, erwten en postelein). Magnesium is één van de mineralen die prima wordt opgenomen door de huid. Dus je kunt het smeren, sprayen of in het water van je voetenbadje doen. Daarnaast kan het ook te maken hebben met een slechte afvoer van je afvalstoffen. Drink voldoende water gedurende de dag. Je moet al zo vaak naar de wc, maar juist meer vocht zorgt voor een goede afvoer van de afvalstoffen én helpt tegen het vasthouden van vocht. Dus ook tegen die dikke enkels en voeten aan het einde van de dag.
Ook dit gaat over…
In het laatste trimester van je zwangerschap speelt deze kwaal het heftigst op, maar er is een lichtpuntje. Bij bijna alle zwangere vrouwen verdwijnen de klachten na de bevalling. Bijna….want een ruggenprik schijnt ervoor te kunnen zorgen dat de RLS juist nog even aanhoudt.