In deze blog gaan we met de billen bloot! Alle schaamte overboord. We praten er niet over, de zwangerschapskwaaltjes en ongemakken tijdens je zwangerschap, maar ze zijn er wel helaas. Gelukkig komt het allemaal goed en heb je straks of zojuist een prachtige baby op de wereld gezet. Dan ben je alle ongemakken weer vergeten! Of toch niet?

Aambeien

Met stip op nr. 1 van gênante zwangerschapskwaaltjes zijn toch wel aambeien… Aambeien zijn spataderen bij je anus.

Tijdens je zwangerschap zijn je hormonen extra actief en sommige kunnen invloed hebben op het bindweefsel. Bindweefsel is de bedding waarlangs bloedvaten naar de organen worden geleid. In combinatie met de extra druk op de vaatwanden kunnen dan ontsierende aderen rond

de anus ontstaan. Het behoud van een sterke, elastische en soepele vaatwand is dus belangrijk.

Daarnaast zorgen je hormonen ervoor dat je ontlasting harder is, je moet dus meer je best doen om het kwijt te kunnen. De combi van slappe vaatwanden en hard persen is de oorzaak van aambeien. Hoe kun je aambeien voorkomen? Veel water drinken en vezelrijk eten is heel belangrijk. Heb je al aambeien? Curanol zalf is een aanrader.

Afscheiding

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op afscheiding. Het is heel onschuldig, maak je geen zorgen. Tijdens de laatste maand van je zwangerschap kan je afscheiding zelfs nog wat meer worden en waterig zijn. Je kunt het beste katoenen ondergoed dragen en was je niet met zeep om te voorkomen dat je een schimmelinfectie krijgt.

Vergeetachtig

Ik vergat werkelijk alles tijdens m’n zwangerschappen. Ik kon niet meer op bepaalde woorden komen en was standaard te laat op al mijn afspraken. Waar komt het nou precies door? Ja hoor, daar zijn ze weer, de hormonen. Ook hier spelen ze een belangrijke rol en dan hebben we het vooral over progesteron. Je lichaam maakt namelijk tijdens je zwangerschap veel progesteron aan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de verhoogde hoeveelheid progesteron een remmende werking heeft op de delen van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en opgehaald. Niet zo gek dus dat je veel ‘seniorenmomentjes’ hebt. Daar staat tegenover dat de activiteit in de hersendelen voor emotionele vaardigheden juist toeneemt. En dat komt de hechting met je kindje weer ten goede.

Blaasontsteking

Zwangere vrouwen zijn meer vatbaar voor een blaasontsteking. Maar door alle veranderingen in je buik voel je minder snel dat je een blaasontsteking hebt. Signalen dat je een blaasontsteking hebt tijdens je zwangerschap zijn o.a. een vervelend gevoel in je onderbuik, plast vaker dan normaal en meer harde buiken dan normaal. Twijfel je? Laat je urine na kijken. Hoe voorkom je een blaasontsteking? Door goed uit te plassen en het bekken naar voren te kantelen op de toilet tijdens het plassen. Het voordeel hiervan is dat je ook minder vaak naar de toilet hoeft. Veel te drinken, o.a. cranberry sap. En je plas niet uitstellen.

Bloedend tandvlees

Het is belangrijk om goed je tanden te poetsen tijdens je zwangerschap. Elke zwangerschap kost je een tand, wordt er wel eens gezegd. Door een betere doorbloeding en licht opgezwollen tandvlees heb je meer kans op bloedend tandvlees. En daardoor ben je meer vatbaar voor ontstekingen van je tandvlees en gebit.

Lekkende borsten

Tijdens je zwangerschap kun je al wat melk lekken. Vaak gebeurt dat tijdens de laatste maanden. Je kunt er weinig aan doen. Wat kun je wel doen? Gebruik zoogkompressen in je BH.

Schimmel

Deze is ook heel gênant…schimmel. Het woord alleen al.

Omdat je vagina zuurgraad verandert tijdens je zwangerschap kan dit ontstaan. Signalen zijn pijn, jeuk, rood, korrelige afscheiding. Herken je de klachten, ga dan naar de huisarts. Om een schimmelinfectie te voorkomen; kun je het best katoenen ondergoed dragen. Dit is luchtdoorlatend en koel. Dit maakt je vagina minder aantrekkelijk voor schimmels, die houden van warme, vochtige plekken. Wanneer je al last hebt van een schimmel, was dan je ondergoed op een zeer hoge temperatuur om de schimmel te vernietigen. Gebruik bij het wassen alleen water en geen gewone zeep. Gewone zeep doodt de bacteriën die weerstand kunnen bieden aan de ontwikkeling van de schimmel. Vitamine C schijnt ook te helpen. Vitamine C verhoogd de zuurgraad in de vagina en daar kunnen de schimmels niet tegen.

Onrustige benen

Deze is ook heel herkenbaar. Veel zwangere vrouwen ervaren onrustige benen. Het heeft o.a. te maken met je doorbloeding. Deze verloopt trager en daardoor kun je deze klachten hebben. Maar ijzer te kort of erfelijkheid kan ook de rede zijn. Een paar goede tip zijn:

  • Drink voldoende water
  • Rek en strek regelmatig gedurende de dag
  • Masseer je benen
  • Probeer regelmatig aan lichaamsbeweging te doen
  • Wiebel je tenen en draai af en toe je voeten
  • Neem voor het slapen een warm bad
  • Wissel af met koude en warme kompressen op je benen
  • Probeer je ijzergehalte op peil te houden, eventueel met supplementen
  • Houd een constant slaapritme aan

Probeer deze dingen te vermijden:

  • Koffie, vooral voor het slapengaan
  • Andere cafeïne houdende dranken zoals cola en sommige soorten thee
  • Het drinken van alcohol (als zwangere liet je dit natuurlijk al staan!)
  • Kijken naar je telefoon, tablet of televisie vanuit je bed
  • Roken (ook hier was je natuurlijk al mee gestopt!)
  • Dutjes, vooral niet in de avond

Kramp

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van nachtelijke kuitkrampen. Oorzaak van kramp in kuiten tijdens de zwangerschap is er niet één! Het is een combinatie van één of

meer van de volgende factoren;

Vermoeidheid; door gewichtstoename tijdens je zwangerschap dragen de spieren in je benen meer gewicht. Het kost je beenspieren meer inspanning om het gewicht te dragen, waardoor de spieren sneller moe zijn. Rust regelmatig uit en voorkom dat je lang staat.

Tekort aan belangrijke mineralen en zouten; je deelt de mineralen in je bloed nu ook met je kindje, dus ontstaat er sneller een tekort aan belangrijke mineralen, zoals calcium en magnesium. Dit kun je aanvullen door voedingsmiddelen te eten die deze mineralen bevatten, zoals yoghurt, noten, kokoswater en bananen.

Verstoorde doorbloeding; doordat de baarmoeder groeit, kan er druk ontstaan op de aderen in je benen. Dit verstoort de doorbloeding van je benen. Om de bloedcirculatie te bevorderen, kun je op je linkerzij gaan liggen of je benen hoger (op een kussen) of omhoog (op een stoel) leggen.

Onvoldoende beweging; ondanks dat kuitkrampen veroorzaakt kunnen worden door vermoeidheid, kan ook onvoldoende beweging een oorzaak zijn. Zorg voor genoeg beweging, maar neem uiteraard ook voldoende rust. Maak een wandelingetje of laat de hond uit, dat is voldoende.

Vochttekort; een tekort aan vocht in je lichaam kan ook de oorzaak zijn van kuitkrampen tijdens de zwangerschap. Probeer per dag minstens 8 glazen water te drinken. Melk, verse vruchtensap en cafeïnevrije thee en koffie kunnen ook.

Jeuk

Heel hinderlijk die jeuk! Dit komt door het rekken van je buik. Maar een beter doorbloeding kan ook de oorzaak zijn of een droge huid. 

Wat kun je zelf doen aan zwangerschapsjeuk? 

  • Kleed je niet te warm.
  • Douche en badder niet te lang en niet te heet. Hiervan droogt je huid uit.
  • Insmeren met een vocht inbrengende crème of huidolie zorgt ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft en helpt daarmee jeuk te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een ongeparfumeerde variant.
  • Mentholpoeder/gel zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist en kunnen de jeuk wat verlichten.
  • Draag katoenen kleding, deze is luchtdoorlatend en hiermee kan je huid ‘ademen’.
  • Koude, natte kompressen op de jeukende plekken geven ook verlichting.
  • Veel water drinken helpt ook tegen het uitdrogen van je huid.

Vocht vast houden/Oedeem

Vocht vasthouden ontstaat bij een ontregeling in de vochthuishouding van je lichaam. Via je bloedbaan wordt er vocht afgestoten naar de weefsels in je lichaam. Normaal gesproken zijn dit geen grote hoeveelheden vocht en merk je daar weinig van, maar door je zwangerschap kan dit proces verstoord worden. Dit heeft verschillende oorzaken: Door de zwangerschapshormonen wordt de wand van de bloedvaten dunner. Dit zorgt ervoor dat er makkelijker vocht vanuit de bloedvaten het weefsel in kan lopen. De groeiende baarmoeder zorgt voor een grotere druk op het bekken. Hierdoor wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart belemmerd. Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lijf toe. Dit zorgt voor een grotere druk op je benen.

Wat kun je zelf doen:

  • Drink veel water en thee: Door vaker te plassen wordt het overtollige vocht afgevoerd.
  • Probeer zo min mogelijk zout te eten: Zout zorgt ervoor dat je meer vocht gaat vasthouden, en dat wil je nou juist niet!
  • Leg voor het slapen een kussen onder je benen: Door met je benen omhoog te slapen kan het vocht makkelijker wegzakken.
  • Probeer je benen veel te bewegen: Door te bewegen stimuleer je de bloedsomloop, en dat helpt weer bij het afdrijven van het overtollige vocht.
  • Houd jezelf koel tijdens warm weer: Als de temperaturen oplopen, zul je meer last krijgen van oedeem. Doe je voeten bijvoorbeeld in een koud badje om zwellen tegen te gaan.
  • Geef je gezwollen benen en voeten een massage: Door richting het bovenlijf te masseren duw je als het ware het vocht je benen uit. Dit kun je natuurlijk ook door je partner laten doen!
  • Draag steunkousen: Steunkousen oefenen druk uit op de benen, waardoor vocht minder kans heeft om zich op te hopen.

Maagzuur

Omdat je lichaam verandert tijdens je zwangerschap, verandert ook de positie van je maag. En ook sluit je slokdarm minder goed af. Dit kan maagzuur veroorzaken. Bah! Je ervaart een brandend gevoel op je borst.

Wat kun je tegen brandend maagzuur doen?

  • Eet gezond en vezelrijk. Eet niet te vet en vermijd alcohol, koffie, citrusvruchten, koolzuur, te veel zuivel en pittig eten.
  • Eet vaker kleinere maaltijden, in plaats van enkele grote. Neem kleine hapjes en kauw voldoende.
  • Door horizontaal te gaan liggen stroomt het zuur makkelijker de slokdarm in. Ga dus niet vlak na het eten een dutje doen en eet niet voor je naar bed gaat. Je kunt ook je hoofdeinde iets omhoog zetten als je gaat slapen.
  • Mocht je ondanks je zwangerschap roken; ook dit kan voor brandend maagzuur zorgen.
  • Ook stress kan voor brandend maagzuur zorgen, praat over zaken die voor spanning zorgen en probeer ze op te lossen.
  • Mochten deze tips niet helpen, dan kun je medicijnen slikken. Je verloskundige kan je hierbij helpen en je een medicijn aanraden dat je ook tijdens je zwangerschap veilig kunt gebruiken.

Obstipatie

Last but not least…obstipatie. Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor heb je vaak minder ontlasting, de ontlasting kan ook wat droger en harder zijn. Het eten van vezelrijke voeding zoals rauwkost, fruit en volkoren producten kan helpen. Eventueel kun je er nog wat zemelen aan toevoegen.

Lichaamsbeweging is heel belangrijk voor de stoelgang. Zorg dat je dagelijks voldoende beweegt.

Ga als je aandrang voelt meteen naar het toilet. Stel het niet uit omdat je het te druk hebt of omdat het even niet uitkomt. Als je het signaal, de aandrang, te vaak negeert zal je lichaam je steeds minder waarschuwen dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Daardoor blijft de ontlasting langer in je darmen, waarbij het vooral in je dikke darm, het laatste gedeelte, steeds verder zal indrogen en moeilijker uit te persen wordt. Neem de tijd! Blijf als je eenmaal op het toilet zit een poosje rustig zitten. kantel je bekken naar achteren steun goed op je hielen. Daardoor ontspan je en zal ook bij een wat minder krachtige aandrang je ontlasting uiteindelijk vanzelf komen.

Wil je je zwangerschapskwaaltjes en ongemakken verlichten? Geef je dan op voor Yoga & Zwanger bij Vansi Yoga in Wassenaar en Den Haag. Het werkt echt en de oefeningen kun je ook thuis doen!